Duurzaam rijden hoe doe je dat?
De aarde door kunnen geven aan toekomstige generaties staat steeds meer centraal en het is daarom belangrijk dat we ook duurzamer gaan rijden. Maar hoe doe je dat dan precies duurzaam rijden? Milieubewust zijn, is vaak niet een zeer goedkope optie. Toch omdat het steeds belangrijker wordt, wil jij niet achterblijven in deze trend. We geven hieronder een kort overzicht die wellicht het duurzame rijden iets toegankelijker maken.
Elektrisch rijden is niet duur op lange termijn
Een elektrische auto is helemaal happening op dit moment, maar vaak echt niet te betalen. Ondanks dat de aanschaf van een Tesla niet de goedkoopste investering is, kan het je op lange termijn wel geld besparen. Wanneer je elektrisch rijdt, hoef je namelijk geen geld meer uit te geven aan benzine of diesel kosten iedere maand. Je schaft een oplaadpaal aan en kunt elke dag je auto opladen. Dit geldt wel alleen wanneer je een elektrische auto aanschaft die ook volledig elektrisch rijdt. Bovendien vergt een elektrische auto aanzienlijk minder onderhoud. Er bevinden zich minder bewegende delen in de auto wat resulteert in minder slijtage. Bovendien profiteren elektrische rijders ook van fiscale voordelen. Je betaald namelijk lagere MRB (motorrijtuigenbelasting) en lagere BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen).
Voor de zakelijke rijders
Wanneer je over een eigen onderneming beschikt of vanuit je werkgever een auto kunt krijgen, is het zakelijk leasen van een elektrische auto ook een optie. Het voordeel hiervan is dat dergelijke autokosten, zoals onderhoud of reparaties, aftrekbaar zijn. Wanneer je dan over een duurdere elektrische auto beschikt, kan er belastingvoordeel verschaft worden zodat je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Dit wordt voornamelijk gedaan om duurzaam rijden te stimuleren. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar rijdt voor privédoeleinden wordt de auto beschouwd als inkomen en moet je meer belasting betalen. Dat is wel even iets om rekening mee te houden.
De particulier doet ook mee
Ook de particulier kan natuurlijk gewoon een elektrische auto rijden als ze dat willen. Indien de aanschafprijs teveel is om in een keer te betalen, kun je ook kiezen voor private lease. Hierbij lease je vaak een auto voor een minimale periode van 24 tot 60 maanden. Het leasecontract kan daarna verlengd worden, maar je kunt ook besluiten om een andere auto te rijden. Houdt er wel rekening mee dat je deze periode de auto ook daadwerkelijk zult moeten leasen en er niet heel gemakkelijk onderuit komt. Mocht de auto maandelijks toch te duur worden, zul je waarschijnlijk het de overige leaseperiode moeten afkopen.
Al met al, maakt leasen het voor zowel de particulier als de zakelijke rijder mogelijk om mee te gaan in de trend en duurzaam te rijden.