Waarom zelfs de draagarm van een Smart wel eens vervangen moet worden
Auto’s zijn zeer gecompliceerde voertuigen. Het is niet gemakkelijk ze in elkaar te zetten. Een auto bestaat doorgaans uit wel duizenden onderdelen en elk heeft een belangrijke functie. Dat is van een grote BMW tot een kleine Smart het geval. De draagarm van een Smart dient dan ook dezelfde functie als die van een grotere wagen en is minstens zo belangrijk. Maar wat is een draagarm nu eigenlijk? Moet je die wel eens vervangen, en hoe weet je wanneer dit het geval is bij je Smart? Dat en meer ontdek je hier.
De functie van een draagarm
Zoals eerder genoemd, is de draagarm een essentieel onderdeel van elke auto. Het is een soort stalen arm in de vorm van een driehoek die deel uitmaakt van de wielophanging van de auto. Dat is dus de plaats waarin de wielen rusten en vast zitten. Het is een belangrijk onderdeel omdat het de taak is van de draagarm om te zorgen dat de wielen verbonden zijn aan de ophanging ofwel het carrosserie van de auto.
Slijtage is een probleem
Net als bij ieder ander onderdeel in de auto, is slijtage ook voor de draagarm een probleem. Het object zelf is zeer massief en gaat niet snel kapot. Slijtage kan echter overal en in elke vorm voorkomen, dus ook in de draagarm. Met name wanneer er acute schade optreedt kan dit gebeuren. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een ongeluk. De kans dat de kogel of rubbers erop slijten is overigens groter dan dat de draagarm zelf echt aan vervanging toe is. Daarom is het goed dit eerst te controleren. Op die onderdelen staat behoorlijke druk.
Zelf vervangen?
Een draagarm zelf vervangen is op z’n zachtst gezegd lastig. Het is goed om dit door een garage te laten doen want je hebt ongetwijfeld zelf de middelen niet om dit uit te voeren, al zou je de kennis hebben.