Motorfiets gewichtsklassen: een aantal voorbeelden van de zwaargewichten

Onder de motoren zijn grote verschillen te vinden. Niet alleen in functie, maar vooral ook in gewicht wat direct verbonden is aan de functionaliteit van de motorfiets. Zo zijn er lichtgewicht motorvoertuigen en echte zwaargewichten. Op die laatste groep zullen we ons hier meer op richten. Interessant genoeg is het in Nederland zo geregeld dat de wegenbelasting voor die voertuigen niet gebaseerd is op het gewicht, maar is dat per provincie bepaald. Dit staat in schril contrast met de auto wetgeving waar de kilo’s van je machine er wél toe doen bij het bepalen van de belasting. Wat betreft verzekeringen voor motorfietsen kan het echter wel uitmaken welk type je rijdt. In zulke gevallen kan het juist voordeliger zijn om met een zwaardere motor te rijden aangezien het dan gaat om de verhouding tussen het vermogen en het daadwerkelijke gewicht en die kan dan juist gunstig uitvallen. Houd je van zware motoren, maar heb je nog niet het juiste certificaat daarvoor dan kan je bij Gul motor rijschool het papiertje behalen om dat te kunnen.
Uitersten binnen de motoren
Gewoonlijk hebben motoren een gemiddeld gewicht van ergens rond de 180 tot 250 kg. De ondergrens wordt bepaald door sportmotoren die snel moeten zijn. Bij de zwaardere modellen gaat het om prestatie op lange duur om bijvoorbeeld lange reizen te kunnen maken. Vanaf 250 kilogram ga je richting de echte zware motorvoertuigen. Om een aantal voorbeelden te geven het volgende. Wat betreft motorinhoud ligt het gemiddelde rond 500-1000 cc in het Westen. In Aziatische landen worden overigens veel motorvoertuigen gebruikt van 50-125 cc wat aanzienlijk verschillend is. Het maximum van de grootste modellen ligt ergens rond de 1200-1800 cc.
Ondergrens van zware motorfietsen
De BMW R1250 GS Adventure is een motorfiets voor de langeafstandsreiziger. Deze weegt zo’n 268 kg en is voorzien van handige koffers waar nog bagage bij kan. Het totale gewicht waar je mee reist zal dus nog wat hoger uitvallen. Een andere motor die net een slagje zwaarder is is een Japans model, de Kawasaki 1400 GTR. Met 305 kg is dit de grootste van dit motormerk. Het heeft een motorinhoud van 1400 cc wat de naam al verklapt. Dit is aanzienlijk groot.
Zeer zware motoren met groot vermogen
Gaan we weer een niveau hoger dan belanden we bij de Yamaha XV 1900 Midnight Star. Met een kilootje of 360 en 1854 cc is dit de zwaarste motor van het merk Yamaha. Op de voet wordt dit model gevolgd door eveneens een Japanner: de Suzuki C 1500 BT Intruder. Met drie kilo meer is dit de grootste van dit motormerk. De lederen zadeltassen en zadel geven de zwarte motor een gelikte afwerking zonder dat dit het comfort van een medepassagier in de weg zit. Verwar deze bike niet met de standaard versie die 100 kilo lichter uitvalt. Om nog steeds in dezelfde klasse te blijven is er de BMW K1600 Grand Tour die net één kg meer weegt dan de hiervoor genoemde motor. Dit monster heeft een 6-cilinder blok en is uitstekend geschikt om mee te touren. Deze motor is overigens erg in trek bij de marechaussee en de politie. Zeker een model dat gezag afdwingt.
De allergrootste choppers
De plekken voor de échte zwaargewichten worden allemaal bezet door, je raadt het misschien al, Harley Davidsons. Deze Amerikaanse klassiekers zijn gevaartes van zo’n 400 kg. Veel hiervan betreffen motoren uit de CVO klasse en worden vaak choppers genoemd. Dit zijn Harley Davidson’s custom vehicle operations, oftewel op maat gemaakte modellen waar er maar zeer weinig van in omloop zijn. Echter wordt de absolute nummer 1 positie niet bekleedt door dit motormerk. De grootste motor is de Boss Hoss LS3. Ook dit merk staat bekend om op maat motorfietsen aan te leveren. Kenmerkend daarbij is het Chevrolet V8 blok. Ja, een heuse automotor ingebouwd in een motorfiets. Hierdoor beschikt deze superbike over een vermogen van 570 pk. En niet te vergeten is het gewicht ook enorm, maar liefst 563 kilogram voor deze chopper!