Ik heb een auto boete binnen. Wat moet ik doen?
Het is iedereen wel eens overkomen, er ligt ineens een boete in de brievenbus. Soms komt deze verwacht, maar misschien nog wel vaker onverwacht. Vooral als je niet staande bent gehouden, kan een boete uit onverwachte hoek komen. Maar wat moet je doen als de boete binnen is? Er zijn twee verschillende acties die je kunt ondernemen, je kunt de boete betalen of je kunt in bezwaar gaan. Met het bezwaar laat jij de officier weten dat jij het niet eens bent met het besluit en dan je bewijs hebt dat de boete onterecht is uitgeschreven.
Verschillende soorten boetes
Er zijn heel veel verschillende boetes die je kunt ontvangen, die worden uitgeschreven door de gemeente en door het CJIB. Denk hierbij aan een boete voor het niet betalen van parkeerkosten, op de verkeerde plek parkeren, geflitst worden door een flitspaal of te hard rijden op de trajectcontrole. De prijzen. Van de boetes zijn afhankelijk van de overtreding en van de plaats. Op de snelweg en binnen de bebouwde kom zijn de prijzen voor een snelheidsboete bijvoorbeeld verschillend. Daarnaast hanteert ook elke gemeente zijn eigen boete prijzen, dit is vaak voor het niet betalen van parkeergeld. Het kan dus voorkomen dat je hier in Amsterdam meer voor betaald dan in Utrecht.
Bellen achter het stuur
Van alle boetes die worden uitgeschreven, is de boete bellen auto een boete die regelmatig wordt uitgeschreven. Dit kan een lastige zaak zijn, omdat de meningen nogal verschillen over wanneer deze boete terecht is. Het is verboden om de telefoon vast te houden achter het stuur, maar wat is vasthouden? Velen zullen denken aan de telefoon bij het oor houden, dit lijkt dan ook de meest logische en letterlijke beschrijving. Maar niks is minder waar, je kunt ook een boete krijgen als je bijvoorbeeld de telefoon op schoot hebt liggen en er mee bezig bent. Als je wilt bellen achter het stuur, zorg er dan voor dat je dit handsfree doet om boetes te voorkomen.